Czosnek niedźwiedzi
Ręka do góry kto zna, kto ma a kto konsumuje czosnek niedźwiedzi!
Matka Natura dobrze wiedziała, że wysyłając pierwsze listki czosnku niedźwiedziego na świat będzie on cennym źródłem witamin i mikroelementów dla budzących się z zimowego snu zwierząt…
Z dobroczynnych właściwości tego czosnku, poza ziewającymi niedźwiedziami, korzystają też zwierzęta i owady a człowiek poznał jego właściwości w czasach starożytnych Germanów.
Czosnek niedźwiedzi ma szereg właściwości leczniczych i niewiele osób wie, że przewyższa w tym zwykły czosnek:
- zapobiega infekcjom wirusowym dróg oddechowych dzięki zawartości związków siarkowych a dodatkowo dzięki lotnym kwasom fenolowym rozrzedza wydzielinę zalegającą w oskrzelach, ułatwia odkrztuszanie i łagodzi kaszel,
- działa bakteriobójczo na patogeny chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym, nie niszcząc przy tym naturalnej mikroflory,
- mobilizuje organizm do walki z chorobami poprzez stymulowanie produkcji immunoglobulin odpornościowych,
- pomaga kontrolować drożdżaki Candida albicans i zapobiega nadmiernemu ich rozwojowi,
- wspomaga eliminację pasożytów układu pokarmowego: owsików, glisty i tasiemca,
- ma właściwości antynowotworowe, bo zawiera związki siarki, które są silnymi przeciwutleniaczami,
- reguluje skład lipidów we krwi podwyższa poziom HDL, obniża LDL, trójglicerydów i cholesterolu,
- wpływa na układ krwionośny poprzez adenozynę, która zmniejszając lepkość krwi redukuje ryzyko zakrzepów a rozszerzając naczynia krwionośne obniża ciśnienie krwi,
- zmniejsza ryzyko anemii gdyż zawiera sporo dość dobrze przyswajalnego żelaza,
- skutecznie wspomaga leczenie chorób reumatycznych, dzięki działaniu przeciwzapalnym i stymulującym regenerację chrząstek stawowych,
- przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci,
- pobudza i usprawnia pracę jelit, zmniejszając wzdęcia i zaparcia,
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Kto powinien unikać czosnku niedźwiedziego?
- dzieci poniżej 12. roku życia,
- kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią, szczególnie dzieci w ciągu pierwszego roku życia,
- pacjenci w trakcie leczenia choroby nowotworowej żołądka i dwunastnicy,
- pacjenci z nawracającą kamicą dróg żółciowych, po zabiegu ECPW i protezowania,
- w trakcie chemioterapii,
- w trakcie leczenia zapalenia płuc i gruźlicy,
- przyjmujący leki wpływające na krzepliwość krwi.
Zastosowanie kulinarne:
- świetnie nadaje się jako dodatek do zup, sosów, twarogów, sałatek i dań mięsnych, podkreślając ich smak i aromat,
- smaczne pesto z czosnku niedźwiedziego, używa się jako pastę do kanapek lub dip do makaronów, warzyw czy mięsa, można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy,
- suszony czosnek dodajemy do potraw wedle upodobania,
- kiszony czosnek niedźwiedzi to także wyśmienity dodatek w kuchni.
Gotowe preparaty najlepiej kupować ze sprawdzonych źródeł. Poniżej link do zakupu od wypróbowanego producenta:
Zachęcam do samodzielniej uprawy, bo nie znam łatwiejszej rośliny do uprawy. Ja swoje pierwsze czosnki wysiałam z nasion jesienią trzy lata temu. Link do producenta zamieszczam poniżej:https://allegro.pl/…/czosnek-niedzwiedzi-0-5g-nasiona…#
A dwa lata temu dodatkowo wsadziłam cebulki zakupione w sklepie internetowym:
Najnowsze komentarze