Pokrzywa

Pokrzywa – Parząca Królowa Zielnika

Omijamy ją szerokim łukiem w trakcie spacerów… bo parzy… bo piecze … bo to chwast! A jej trzeba szukać, zrywać i korzystać z bogactwa jakie w sobie skrywa.

W Polsce rosną dwa gatunki pokrzywy – mniejsza pokrzywa żagiewka i większa pokrzywa zwyczajna. Wyglądają podobnie i mają te same właściwości lecznicze.

Pokrzywę zbieramy przed zakwitnięciem, od kwietnia do czerwca. Najlepszym miejscem do zbioru pokrzywy są tereny wiejskie, leśne, daleko od miast, dróg, zakładów przemysłowych, pól uprawnych i sadów.

Pamiętajmy, że pokrzywa łatwo kumuluje w sobie kadm, ołów i azotany.

Suszone liście, łodygi i korzeń a także sok ze świeżo wyciśniętej pokrzywy to bogactwo takich składników jak:
– witaminy B1, C, E, i K,
– żelazo, jod, fosfor, magnez, potas, wapń, mangan,
– glikozydy flawonoidowe,
– fitosterole, flawonoidy, sole mineralne, olejki eteryczne i kwasy organiczne.

Pokrzywa wspomaga i reguluje:
– funkcjonowanie układu moczowego przez wspomaganie zwalczania infekcji i wzmocnienie bariery błony śluzowej,
– funkcjonowanie układu pokarmowego przez stymulację procesów regeneracji,
– gospodarkę węglowodanową obniżając poziom glikemii,
– gospodarkę lipidową zmniejszając poziom cholesterolu i trójglicerydów,
– krzepliwość krwi, elastyczność i szczelność naczyń krwionośnych,
– gojenie się ran, zamian trądzikowych i przebarwień skóry,
– procesy mineralizacji kości, funkcjonowanie i regenerację stawów i mięśni,
– system immunologiczny w zwalczaniu infekcji i przewlekłych stanów zapalnych,
– funkcjonowanie prostaty, szczególne w łagodnym przeroście,
– gospodarkę żelazem, pracę szpiku kostnego i produkcję wszystkich składników krwi,
– pracę gruczołów skórnych, wzrost włosów,
– gospodarkę wodną, ma działanie moczopędne, zmniejsza obrzęki,
– ciśnienie tętnicze krwi,
– oczyszczanie organizmu z toksyn przez wątrobę i nerki

PRZECIWWSKAZANIA:
– świeżo rozpoznana lub nieuregulowana cukrzyca,
– choroby narządów rodnych, zwłaszcza nowotwór, mięśniaki,
– krwawienia z narządu rodnego o nieustalonej przyczynie,
– przewlekłe choroby nerek
– bezpośrednio przed i po zabiegach chirurgicznych,
– wysoki poziom żelaza w krwi wymagający dalszej diagnostyki,
– bezpośrednio przed i po zabiegu chirurgicznym,
– przyjmowanie leków rozrzedzających krew, np. acenokumarol,
– choroba Cushinga,
– zespół policystycznych jajników.

ILOŚĆ:
– herbatka z pokrzywy – max. 2 filiżanki dziennie
– świeżo wyciśnięty sok – ok. 10–20 ml na dobę przez 3 tyg. potem trzeba zrobić tydzień przerwy,
– proszek ze zmielonych liści pokrzywy – płaska łyżeczka dziennie przez 3 tyg. potem trzeba zrobić tydzień przerwy,

ZASTOSOWANIE KULINARNE:
– herbatka z suszonych liści pokrzywy (do smaku można dodać sok malinowy)
– sok ze świeżo wyciśniętej pokrzywy z dodatkiem ananasa,
– nalewka z pokrzywy,
– świeże, drobno posiekane liście albo proszek z wysuszonej pokrzywy mogą stanowić:
– dodatek do kaszy, owsianki, ryżu, purre z ziemniaków,
– składnik zapiekanek, jajecznicy, tarty, bułek, pizzy,
– lepszej jakości jajka (jeśli dodajemy pokrzywę do karmy dla kur).

Fajne przepisy z pokrzywą znalazłam na blogu: https://www.dorotasmakuje.com/2019/05/co-zrobic-z-pokrzywy-przepisy

Gotowe preparaty najlepiej kupować ze sprawdzonych źródeł:

Sok z pokrzywy:
https://allegro.pl/oferta/sok-bio-pokrzywa-100-wyciskany-z-pokrzywy-250ml-9063872199?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=7e268796-9536-4a03-b2de-e6e4ff5eac95

Pokrzywa suszona:
https://allegro.pl/oferta/herbata-pokrzywa-lisc-bio-25g-suszona-ziola-dary-11161249880?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=0886d0f3-0558-499c-82aa-cadbcc35464e

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

%d bloggers like this: